7 Summits

Hvorfor gør jeg det?

Jeg har altid været tiltrukket af det ekstreme, og altid haft drømmen om at bestige Mount Everest. Mit liv har bare aldrig tilladt det, da jeg altid har haft noget jeg gik meget op i, nemlig håndbold og arbejde. Men mine skader har gjort at håndbold er umuligt, derfor satte jeg mig sammen med min kone Dina i foråret 2017 og snakkede frem og tilbage om, hvad jeg skulle finde på af projekter. Jeg luftede Seven Summits for hende, og hun var på med det samme. Men som jeg selv ved, så er det ikke bare at bestige Seven Summits, det kræver rigtig meget, specielt for en person som mig, som aldrig har lavet noget lignende. Man kan sammenligne det lidt med fodbold – jeg starter i serie 5 og skal slutte i Champions League Finalen. Men jeg tror at er muligt, det kræver hårdt arbejde og en masse tro på sig selv, specielt mine grænser skal flyttes. Det bliver spændende og se, hvordan jeg hele tiden kan flytte mine grænser og presse mig selv. Det er en drøm som jeg håber og tror på kan lade sig gøre, og med den opbakning jeg allerede har fået ved jeg det nok skal lade sig gøre.

Hvad er 7 Summits?

Seven Summits, repræsentere de 7 største bjerge på jordens 7 kontinenter. Seven Summits er ikke kun bestigning af 7 bjerge, for mig er der 8 bjerge der skal bestiges. Der findes nemlig to lister:

Dick Bass Listen:

 • Aconcagua (Sydamerika) 6.962 m
 • Denali (Mount McKinley) (Nordamerika) 6.194 m
 • Kilimanjaro (Afrika) 5.885 m
 • Elbrus (Europa) 5.642 m
 • Vinson (Antarktis) 4.892 m
 • Kosciuszko (Australien) 2.228 m
 • Mount Everest (Asien) 8.848 m

 

Reinhold Messner Listen:

 • Aconcagua (Sydamerika) 6.962 m
 • Denali (Mount McKinley) (Nordamerika) 6.194 m
 • Kilimanjaro (Afrika) 5.885 m
 • Elbrus (Europa) 5.642 m
 • Vinson (Antarktis) 4.892 m
 • Carstenzs Pyramid (New Guinea) 4.884 m
 • Mount Everest (Asien) 8.848 m

Læs mere her.

Kilimanjaro:

Afrikas højeste bjerg. Bjerget ligger i Tanzania nær grænsen til Kenya og hæver sig 5.895 meter over havets overflade. Bjergmassivet omfatter tre vulkantoppe, ingen af vulkanerne er reelt aktive, men højeste punkt er Uhuru Peak, 5.895 meter. Kilimanjaro er et af de bjerge, som optræder på listen over ”Seven Summits” og er på både ”Dick Bass” og ”Messner” listen. Bjerget blev første gang besteget d. 6 Oktober 1889 af Yohanas Kinyala Lauwo, Hans Meyer og østrigeren Ludwig Purtscheller.

Jeg tog afsted mod Tanzania tirsdag d. 20-02-18 for at bestige min første Seven Summits, nemlig Kilimanjaro. Det blev en oplevelse uden lige og havde både op og nedture, undervejs fandt jeg ud af hvor hårdt det kan blive i bjergene og hvor meget man skal ville det. Men d. 27-02-18 stod jeg på toppen af Kilimanjaro eller rettere sad, for det blev et meget hårdt topforsøg for mig. Læs om min træning op mod Kilimanjaro her. Læs om hele min tur til Kilimanjaro og alt hvad det indebar her i min Blog.

 

Aconcagua:

Aconcagua er Sydamerikas højeste bjerg, og dermed også en af ”Seven Summit” Bjerget hæver sig hele 6.962 meter over havets overflade. Bjerget ligger i Mendoza-provinsen i Argentina, ca. 100 km

Aconcagua er Sydamerikas højeste bjerg, og dermed også en af ”Seven Summit” Bjerget hæver sig hele 6.962 meter over havets overflade. Bjerget ligger i Mendoza-provinsen i Argentina, ca. 100 km nordvest for provinshovedstaden Mendoza og nær grænsen til Chile. Det er derfor et populært bjerg, hvor der i basecamp i højsæsonen kan være helt op imod 1.000 mennesker. Bjerget er det højeste bjerg i verden udenfor Himalaya, samtidig er Aconcagua en del af Andes, som er den længste bjergkæde i verden.

Aconcagua bliver ofte beskrevet som verdens højeste trekking peak. Man kan faktisk gå hele vejen op, men bjerget er bestemt ikke ufarligt. Hvert år omkommer der folk på bjerget, ofte folk som har undervurderet udfordringen. Bjerget er berygtet for voldsomme storme, samt kan temperaturerne komme ned på -30 grader om sommeren. Bjerget betragtes som besteget første gang i 1897 af schweizeren Matthias Zurbriggen. Bjerget er på både ”Dick Bass” og ”Messner” listen.

Jeg vil gerne bestige bjerget i janaur/februar 2019, som mit program pt ser ud i 2018, har jeg erfaring nok til at kaste mig ud i sådan et stort bjerg. Selve ekspeditionen vil vare 24 dage, inkl. af- og hjemrejse.


Billede: Kipling Travel

Carstensz Pyramid (Puncak Jaya)

Bjerget det højeste på det Australske kontinent, og betragtes derfor som det højeste bjerg i Oceanien. Bjerget hæver sig 4.892 meter over havets overflade, bjerget optræder kun på ”Messner” listen, listen som også anses af mange for at være den sværeste og mest korrekte. Carstensz Pyramid er samtidig det højst beliggende bjerg på en ø i verden, det tilhører øen Ny Guinea.

Bjerget blev besteget for første gang i 1962 af en ekspedition med ledelse af den østrigske bjergbestiger Heinrich Harrer, samt hans 3 venner.

På nuværende tidspunkt er det ikke planlagt hvornår jeg skal bestige bjerget, men jeg påtænker mig det som et bjerg der skal bestiges inden jeg begynder på de helt store bjerge.

Mount Everest

Mount Everest er verdens højeste bjerg, og dermed også det højeste bjerg på Seven Summits. Mount Everest måler hele 8.848 meter, den højde er målt på snedækket. Højden på sne og is varierer, og bjerget er derfor også blevet målt til andre højder, men med tiden er Nepal og Kina blevet enige om den officielle højde er 8.848 meter.

Mount Everest er i Nepal kendt som Sagarmatha, hvor det i Tibet er kendt som Chomolungma. Everest er beliggende i Mahalangur området i Himalaya bjergene, og grænsen mellem Tibet og Nepal løber gennem toppen af bjergets tinde. Mount Everest tiltrækker både mange erfarne bjergbestigere, samt mange mindre erfarne bjergbestigere, men uanset hvad skal bjerget bestiges med respekt.

At bestige Mount Everest er en oplevelse uden lige vil jeg tro, og det er klart min største drøm. Siden jeg bar en lille dreng har jeg altid tænkt på, hvordan det mon vil være og stå på toppen af verden. Mon det kan beskrives når man står deroppe, det tror jeg næppe.

Bjerget blev for første gang besteget den 29 maj 1953 af Tenzing Norgay og Sir Edmund Hillary. På toppen af Mount Everest er luften så tynd, at der kun er 30 procent ilt tilbage, af det der findes ved havets iverflade. Mennesker som bliver i den højde, vil i løbet af få dage omkomme, derfor udføres største delen af topforsøgene med iltmasker, som hjælpeudstyr.


Billede: Kipling Travel

Mount Elbrus

Mount Elbrus er Europas højeste bjerg og ligger i Kaukasus området i Rusland, mellem grænsen til de russiske republikker Kabardino-Balkarien og Karatjajevo-Tjerkessien og tæt på grænsen til Georgien. Bjerget er dermed også en af Seven Summits, selve bjerget er hele 5.641 meter højt.

Elbrus har to toppe på henholdsvis 5.641 meter højt og 5.621 meget højt. Den første som besteg Elbrus er tilbage i 1829, hvor Khillar Khachirov besteg bjerget. Elbrus er kendt for at ligge i, et af verdens allerflotteste bjergområder, og er derfor naturligvis et meget populært bjerg at bestige. Jeg vil rigtig gerne bestige Elbrus i 2018 eller 2019.


Billede: Kipling Travel

Mount Vinson

Mount Vinson er det højeste bjerg i Antarktis, hvor det ligger nær roden af den Antartiske halvø, der strækker sig op mod Sydamerika. Mount Vinson er 4.892 meter højt, det ligger omkring 1.200 km fra Sydpolen.

Mount Vinson er ikke noget dødsbjerg, da langt de fleste som prøver at bestige bjerget, også er kommet på toppen af det. Specielt på Sydpolen er det er vejret kan være den største fare, da temperaturen let kan komme ned til –50 grader. Bjerget blev besteget første gang tilbage i 1966, hvor National Geographic besteg det den 17 december. Mount Vinson har desuden fået sit navn af det amerikanske kongresmedlem Carl G. Vinson, fra Georgia.

Kosciuszko

Mount Kosciuazko er Australiens højeste tinde, som peaker på 2.228 meter over havets overflade. Bjerget ligger i delstaten New South Wales i det sydøstlige Australien, og er det laveste bjerg på Seven Summits. Bjerget byttede i 1892 navn med nabobjerget, der hed Mount Townsend, da nye opmålinger viste, at det gamle Mount Townsend faktisk var højere end det, der dengang hed Mount Kosciuazko. Indtil 1977 var det faktisk muligt at køre helt op til toppen af bjerget, men siden er vejen blevet lukket for motorkøretøjer af miljøhensyn, og nu om dage kan man vandre eller cykle til Rawson Pass, som ligger i en højde af 2.100 meter, hvorefter der er et trail på 1,4km, der leder til toppen af bjerget. Bjergtoppen er om vinteren dækket af sne, men om sommeren smelter sneen væk, da bjerget ikke ligger i en elevation, der kan fastholde sneen.

Mount Kosciuazko fremgår ikke af Reinhold Messner-listen, hvor man kategoriserer det højeste bjerg i Asien og ikke Australien, men kun af Dick Bass-listen, som opdeler hhv. Australien og Asien.

Denali  

Denali, tidligere kendt som Mount McKinley, er det højeste bjerg i Nordamerika med sine 6.190 meter over havets overflade. Bjerget skal findes i Alaska, og ligger mere specifikt cirka midtvejs mellem Anchorage og Fairbanks. Bjerget er blandt de mest isolerede peaks i verden, efter hhv. Mt. Everest i Asien og Aconcagua i Sydamerika. Den første verificerede bestigning af Denali skete i 1913 af Hudson Stuck, Harry Karstens, Walter Harper og Robert Tatum fra bjergets sydside. Mellem 1913 og 1950 var der dog få forsøg på at bestige bjerget, før Bradford Washburn’s ekspedition fra 1951, der etablerede en mere sikker rute mod toppen, via West Buttress.

Guldgraveren William Dickey gav engang bjerget navnet Mount McKinley som støtte til en presidentkandidat, men senere blev bjergets navn ændret til Denali, der var det oprindelige indfødte folks navn for bjerget, der betyder ”The Great One” eller ”The High One”.